Een warm huis zonder gasaansluiting
Debion energie techniek maakte de wens van de familie Van Vliet werkelijkheid: hun nieuwe huis langs de Graafdijk-Oost in Molenaarsgraaf heeft geen gasaansluiting. De verwarming van de woning én het water gaat door middel van het verbranden van kleine stukjes hout in een palletkachel.
En nee, daarvoor hoeft Addie van Vliet, mede-eigenaar van Rietdekkersbedrijf C. van Vliet, niet elke dag de kachel bij te vullen. Welgeteld één keer per jaar moet er in een speciale ‘bunker’ een hoeveelheid hout – in de vorm van kleine ronde brokjes – gestort worden; dat is alles. De warmtetoevoer en de verwarming van het water wordt verder automatisch geregeld. “Het heeft het gemak, de veiligheid en het comfort van een gewone cv-ketel”, knikt Marien Harrewijn van Debion energietechniek uit Giessenburg. “Maar je hebt geen gasaansluiting én je stookt stukken goedkoper, op duurzame energie.”
Voor de familie Van Vliet stond voordat de eerste paal van hun nieuwe huis de grond inging al vast: een gasaansluiting, die hoefden ze niet. “Wij stoken graag hout”, legt Addie van Vliet uit. “Bij het zoeken naar mogelijkheden hiervoor kwam ik al snel bij Marien uit, die ik al meerdere keren bij mijn werk was tegengekomen. Samen hebben we dit project verder uitgevoerd.” Het zorgde ervoor dat er in de kelder onder de villa een imposante kachel kwam te staan. Addie: “Hij is zo groot uitgevallen, omdat ik de mogelijkheid wilde om zelf stukken hout bij te stoken. Daar is een aparte ingang voor ingebouwd.” En Marien: “Deze palletkachels zijn er ook in kleinere varianten, zo groot als een pallet.”
Met die laatste opmerking is meteen duidelijk dat zo’n duurzame en goedkopere manier van verwarmen niet is voorbehouden aan bedrijfspanden of andere grote gebouwen. Marien: “Onze kracht is dat we voor elke situatie maatwerk kunnen leveren. Ook bij Addie hebben we veel overleg gehad over wat hij graag wilde en hoe we dat gerealiseerd konden krijgen. Bij andere klanten – of het nu om een palletkachel, een houtvergasser, zonnepanelen, een warmtepomp of een combinatie hiervan gaat – kunnen we dat uiteraard ook doen. Dat geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Bovendien zijn er forse subsidies te krijgen die het nog aantrekkelijker maken”